Feedback
Opsomming feedback:
Feedback proces
Feedback op les geven
Maandag 18 maart 2018
Feedback: Winfred Voorstok
Jullie hebben een leuke les gedraaid met de DP groep in de keuken. Je was duidelijk in je bewoordingen en gaf veel praktijkvoorbeelden.
Wel was het soms wat lastig voor je om te kiezen wat je wel en niet vertelde aan de groep.
Aangezien er zo veel meer te vertellen is maar de tijd de beperkende factor was, moest je keuzes maken. Dit ging je goed af.
Het zonlicht en de temperatuur speelde de groep wel wat parten. Je had er voor kunnen kiezen om het aanrechtblok achterin te gebruiken voor instructie i.p.v. aan de raamkant.
Verder greep je in waar nodig, vertelde wat wel/niet goed ging en complimenteerde waar nodig.
Al met al een prima les waarin de leerlingen veel opgestoken hebben wbt hygiëne, efficiënt werken en het allround keukenwerk.
Maandag 25 maart 2018
Feedback Johan Wallinga
Vandaag ben ik te gast bij Marleen Tielbeke en Carmen Visser,
Marleen en Carmen geven vandaag binnen D&P een les in de keuken.
Er zal een kip kerrie gerecht bereid worden met rijst.
Deze les is tevens ter voorbereiding op het examen.
De groep bestaat uit ca 15 personen:2 meiden en 13 jongens!
Voordat de groep gaat beginnen wordt eerst uitleg gegeven over de regels in de keuken en de hygiëne, er wordt heel duidelijk uitgelegd en de regels worden consequent nageleefd.
Tijdens de les wordt tevens uitleg gegeven over de te gebruiken voedingsmiddelen, materialen en hoe je kruisbesmetting voorkomt.
Ook wordt voorgedaan en uitgelegd hoe je een ui pelt, snijdt en fruit.
De leerlingen zijn onbekend voor Carmen en Marleen.
Tijdens de les blijkt dat niet alle leerlingen ervaren zijn in de keuken.
Ze zien dit ook, en besluiten tussendoor toch om de extra instructie die nodig is te geven.
Hiermee zijn veel leerlingen geholpen.
Elke leerling krijgt aandacht waarbij de eventuele aangebrachte correcties worden gecontroleerd. Mooi om te zien dat de leerlingen ook worden gecomplimenteerd wanneer ze het goed doen.
Aan het eind van de les wordt alles afgewassen en krijgt de groep het gerecht mee wat ze gemaakt hebben. Alle deelnemers hebben succesvol hun kipkerrie gerecht klaargemaakt,
Lesdoelen behaald zou ik zeggen!
Feedback resultaten
Stage bij D&P door Carmen Langevoord en Marleen Tielbeke
Carmen en Marleen hebben meerdere weken stage gelopen bij de afdeling D&P op onze school Talentstad. Zij hebben daar met name de kooklessen voor hun rekening genomen.
Koken is een onderdeel van D&P en daar was nog weinig tot geen aandacht aan besteed.
Voor het examen moesten de 60 leerlingen van D&P dus echt nog even klaar gestoomd worden.
Marleen en Carmen hadden 2 recepten uitgekozen; een eenvoudige salade en een rijstgerecht met vlees en groenten. Daardoor konden ze een mooie opbouw maken in het programma:
De eerste les uitleg van de keuken en snijtechnieken, de tweede les kooktechnieken en herhaling van snijtechnieken.
Van tevoren was er een PPT gemaakt over het gebruik van de keuken, gebruik van materialen, kooktechnieken en afwassen en opruimen. Die PPT hebben de leerlingen gezien in een les van D&P bij een van hun eigen docenten.
In de kooklessen zelf was er een heldere opbouw en korte duidelijke uitleg.
Tijdens het koken werden de leerlingen positief gestimuleerd en kregen ze feedback over hoe ze aan het werk waren.
Het resultaat was verbluffend!
Tijdens het CSPE keek ik zo nu en dan even hoe het deze leerlingen verging met het onderdeel koken.
De meesten pasten de snijtechnieken heel goed toe, gebruikten de juiste kooktechnieken en gebruikten de materialen op de goede manier.
Na afloop werd er netjes afgewassen en stonden de spullen weer op de juiste plaats.
Hulde voor deze manier van aanpak!
Ynskje Bollemeijer
Sectievoorzitter Z&W
Maak jouw eigen website met JouwWeb